Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Οι ελασίτες που έβλεπαν τους Γερμανούς να περνούν...

Ο αριστερός συγγραφέας Ντομινικ Εντ στο γνωστό έργο το "Οι καπετάνιοι" αναφέρεται σε ένα συμβάν που έλαβε χώρα κατά την αποχώρηση των Γερμανών απ'την Ελλάδα τον Οκτώβριο του 1944 λίγο έξω απ'την Άμφισσα.
 Παραθέτουμε αυτούσιο το απόσπασμα απ΄τις σελίδες 223-4 του προαναφερθέντος βιβλίου του:





  Υπενθυμίζουμε ότι τόσο ο ΕΛΑΣ όσο και ο ΕΔΕΣ είχαν αναλάβει την υποχρέωση να χτυπάνε τις φάλαγγες των αποχωρούντων Γερμανών κατόπιν εντολών του Στρατηγείου Μέσης Ανατολής.
 Αυτό εντασσόταν στα πλαίσια της επιχείρησης "Κιβωτός" (ή Κιβωτός του Νώε) που προέβλεπε την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη φθορά των γερμανικών δυνάμεων που έφευγαν προκειμένου αυτές να μην μπορούν να αξιοποιηθούν σε άλλα πολεμικά μέτωπα.

 Απ'ότι φαίνεται όμως, βάσει των γραπτών του αριστερότατου ιστορικού Έντ, οι κομμουνιστές καθόντουσαν και κοίταζαν επί 11 μέρες (!!!) τους Γερμανούς να περνάνε και να φεύγουν ανενόχλητοι.... Σύμφωνα με τον αριστερό συγγραφέα, μέχρι και τραπέζι έστρωσαν για τον σοβιετικό αξιωματικό Ποπώφ ενόσω οι Γερμανοί αποχωρούσαν...

 Ο Εντ βέβαια προσπαθεί να ρίξει την ευθύνη εξ'ολοκλήρου στον Σιάντο ("Γέρος" ήταν το ψευδώνυμό του Σιάντου) ακολουθώντας την τακτική του μεταπολεμικού ζαχαριαδικού ΚΚΕ.
 Αυτήν την αδράνεια του ΕΛΑΣ στην Άμφισσα είχε στηλιτεύσει και ο Μακρίδης στην γνωστή έκθεσή του, επερρίπτοντας όμως την ευθύνη στον Χατζή.
 Εν πάσει περιπτώσει, το ποιος ευθύνεται γι'αυτήν την προκλητική αδράνεια είναι εσωτερικό ζήτημα των αριστερών.

 Το ιστορικό γεγονός που παραμένει είναι ότι οι "υπερ-αντιστασιακοί" ελασίτες περιορίστηκαν αυτοβούλως σε ρόλο θεατή των Γερμανών. Πάλι καλά που δεν τους παρουσίασαν όπλα κιόλας...

1 σχόλιο:

  1. Είναι γνωστό ότι οι "ηγέτες" του εαμ εργάζονταν για τον αφέντη στάλιν & όχι για την Ελλάδα.
    Οταν ο ερυθρός στρατός έφτασε στον ποταμό Oder, το βερολίνο ηταν πλέον κοντά για τις μηχανοκίνητες ίλες & τις πυροβολαρχίες του στρατηγού Zhukov,(όλα αμερικανικής κατασκευής). Η σοβιετική ηγεσία εφάρμοζε το σχέδιο "έκλειψη", που είχε εκμαιεύσει επιτήδεια ο ιωσήφ βησσαριόνοβιτς ζουγκασβίλι από την αδελφή ρούσβελτ & τον αλκοολικό τσώρτσιλ, με μόνο διαφωνούντα τον αδύναμο στρατιωτικά ντε γκώλ.
    Το σχέδιο παραχωρούσε την κατάληψη της πρωτεύουσας του ράιχ στους σοβιετικούς, τιμής ένεκεν των 20.000.000. νεκρών τους του πολέμου, σαν να μην είχαν θύματα οι άλλοι σύμμαχοι.
    Ο στάλιν αδιαφορούσε για την τύχη των μονάδων της βέρμαχτ που υποχωρούσαν από την Ν/Α ευρώπη, και τα βαλκάνια διότι γνώριζε οτι αυτές θα ενίσχυαν το μέτωπο της ιταλίας, εφόσον το μοίρασμα της ευρώπης είχε ήδη γίνει & θα καθυστερούσαν πολεμώντας τους δυτικούς συμμάχους & μελλοντικούς του εχθρούς, αφού εκκένωναν τα δικά του "χωράφια".
    Για τον λόγο αυτό οι μισθοφόροι του στην Ελλάδα "έβλεπαν τους γερμανούς να περνούν".
    Αυτές ήταν οι οδηγίες των κομισσαρίων του που γνώριζαν τι θα συνέβαινε στην χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή